Version 3.36 Freezing After Loading File

bjengle

bjengle
Hello Masso family,

I just update to version 3.36 and ran a part. It worked perfectly. I am very pleased that they fixed the small movements with the code look ahead bug fix. Great job masso team!

However I went to run the same program again and everything froze.

I restarted masso and loaded the same program. Everything works on the masso until the program loads 100% then everything freezes. Now I can t run any program.

I tried to go back to version 3.35 but it froze as well. I reloaded 3.36 back on and nothing works. I am stumped. It was working fun and now it isn t. I have also tried different programs and different post processors in fusion 360. Anyone else having this issue? I have a job that needs done for a customer and I am stuck. Any help would be much appreciated! Thank you all!
 

masso-support

MASSO Support
Staff member
Hi @bjengle, firstly if you run into an issue please don't reload the software as it's not required as when the software is loaded to MASSO the software is checked in the memory and reloading the software won't make any difference.

So firstly I would suggest you to please load v3.36 to the unit, next can you please share your MASSO settings file from F1 screen and your gcode file then we can have a look as to why this issues is coming.
 

bjengle

bjengle
Hello Masso Support,

Attached are the file and settings file in the masso for my controller. I tried to load the program again today and right after it loaded everything freezes. Thank you for helping me with this issue.
 

Attachments

  • MASSO_Settings.htg
    616 bytes · Views: 29
  • handlenew.nc
    138.3 KB · Views: 28

ljs66bug

ljs66bug
After updateing to 3.35 and 3.36 I lost all relay controls and my spindal will not go over 1000rpm my g code is S3000M03 it goes to 3000 them backs off to 1000 all vfd settings are the same and all realays are the same only have one for coolant but tried to move it but the same think no control
 

masso-support

MASSO Support
Staff member
@ljs66bug whats your controller number please.

when you goto the F1 screen, select the relay output and press the space key, does it switch on the relay and does it change the status on the screen?
 

masso-support

MASSO Support
Staff member
Quote from bjengle on August 12, 2018, 4:20 pm

Hello Masso Support,

Attached are the file and settings file in the masso for my controller. I tried to load the program again today and right after it loaded everything freezes. Thank you for helping me with this issue.

thanks for the files and we have been running the files a few tims on our controller and its working fine. Can you please do a dry run of the same file with spindle switched off so that you can check if its not an electrical noise issue.
 

bjengle

bjengle
I tested loading the program with the spindle off and even disconnected from the power source. The masso still freezes up after the program is loaded at 100%
 

ljs66bug

ljs66bug
Quote from MASSO - Support on August 13, 2018, 6:40 am

@ljs66bug whats your controller number please.

when you goto the F1 screen, select the relay output and press the space key, does it switch on the relay and does it change the status on the screen?

5A-1499 yes it changes like it should
 

ljs66bug

ljs66bug
Quote from MASSO - Support on August 12, 2018, 4:57 am

Hi @bjengle, firstly if you run into an issue please don't reload the software as it's not required as when the software is loaded to MASSO the software is checked in the memory and reloading the software won't make any difference.

So firstly I would suggest you to please load v3.36 to the unit, next can you please share your MASSO settings file from F1 screen and your gcode file then we can have a look as to why this issues is coming.

Yea I go it I ll try and get the settings file today but also this is happening with no g code loaded to the Masso mdi buttons won t even turn on and off relays and an mdi command won t turn it on either
 

bjengle

bjengle
Should I try disconnecting the mouse and using the masso like the old way with just the keyboard? Could that be why it is freezing? I noticed before everything freezes about 10 seconds before the mouse freezes on the screen.
 

ljs66bug

ljs66bug
no alarms for me or homing error heres my files
 

Attachments

  • 303259-1-op1.nc
    646 bytes · Views: 28
  • MASSO_Settings.htg
    616 bytes · Views: 25

masso-support

MASSO Support
Staff member
@ljs66bug whats your controllers serial number please, can't find your forum user name in MASSO serial numbers. Can you please just share the screenshot of the F1 screen as we need to see some other info too.



what MDI commands are you giving?, we will try the same ones.
 

masso-support

MASSO Support
Staff member
@ljs66bug, just ran your gcode file with your MASSO settings and as per your gcode file the the spindle signal worked fine, with right RPM and the coolant also turned on.

I think its something to do with the core update, once we have your screenshot of the F1 image then we can check further.
 

masso-support

MASSO Support
Staff member
Quote from bjengle on August 13, 2018, 10:23 pm

Should I try disconnecting the mouse and using the masso like the old way with just the keyboard? Could that be why it is freezing? I noticed before everything freezes about 10 seconds before the mouse freezes on the screen.

what we are finding that its some mix of usb hubs and mouse/keyboard etc. We are adding some more logging to the MASSO so that USB communication can be logged and then will be able to log data from the MASSO to see why this issues is happening.

Will be releasing a new MASSO update with more logging and then it will be much easy to resolve the issue.
 

ljs66bug

ljs66bug
Quote from MASSO - Support on August 14, 2018, 1:47 am

@ljs66bug, just ran your gcode file with your MASSO settings and as per your gcode file the the spindle signal worked fine, with right RPM and the coolant also turned on.

I think its something to do with the core update, once we have your screenshot of the F1 image then we can check further.

just a simple M08

I can give it an S3000M03 and it will work but when i go to run the program it gose to 3000 the right to 1000 even shows it on the screen 3000 then switch to 1000 ill have to get the screenshot tomorrow my machines in the next town over thanks a lot.
 

bjengle

bjengle
Quote from MASSO - Support on August 14, 2018

what we are finding that its some mix of usb hubs and mouse/keyboard etc. We are adding some more logging to the MASSO so that USB communication can be logged and then will be able to log data from the MASSO to see why this issues is happening.

Will be releasing a new MASSO update with more logging and then it will be much easy to resolve the issue.

Ok I will try a different mouse and usb hub and see if that works. Any information as to when this update for logging will be coming through? Thanks!
 

ljs66bug

ljs66bug
Quote from MASSO - Support on August 14, 2018, 1:47 am

@ljs66bug, just ran your gcode file with your MASSO settings and as per your gcode file the the spindle signal worked fine, with right RPM and the coolant also turned on.

I think its something to do with the core update, once we have your screenshot of the F1 image then we can check further.

How do you take a screenshot
 

ljs66bug

ljs66bug
Just took a pic
 

Attachments

  • 579B4585-706E-4053-855C-C444D412D8E7.jpeg
    579B4585-706E-4053-855C-C444D412D8E7.jpeg
    2.8 MB · Views: 27
Top